2024-es ingatlanpiaci előrejelzés

2024-es ingatlanpiaci előrejelzés

Az ingatlanpiac mindig is fontos szerepet játszott Magyarországon, és számos változást és fejlődést tapasztaltunk az elmúlt évek során az ingatlanpiaci helyzetben. Leginkább az ingatlanárak brutális növekedésével, ami a prémium és luxus ingatlanpiacra is hatással volt. A COVID-19 pandémia hatása jelentős volt az ingatlanpiacra világszerte és Magyarország sem maradt ki ebből a folyamatból. A pandémia idején a munkahelyek bezárása és a home office térhódítása az ingatlanvásárlók igényeit és preferenciáit is megváltoztatta. A fokozott rugalmasság és a munkahely és otthon közötti egyensúly az ingatlanpiaci helyzetre is kihatással volt.

Ebben az elemzésben a 2024-es magyar prémium és luxus ingatlanpiac várható alakulását vizsgáljuk meg. A prémium illetve a luxus ingatlanok kategóriája mindig is különleges figyelmet kapott a piac résztvevői részéről, és a várakozások szerint az elkövetkező években ez a figyelem csak fokozódni fog.

Ebben a kontextusban azt is megvizsgáljuk, hogy a pandémia hatására anno megváltozott keresleti és fogyasztói preferenciák miként befolyásolják a prémium és luxus ingatlanok piacát. Hogyan alakulnak az árak és az eladások, és milyen trendek várhatóak az ingatlanok tervezésében és kínálatában? Mik azok a tényezők, amelyek meghatározzák a 2024-es év prémium és luxus ingatlanpiacának alakulását, és hogyan befolyásolják az ingatlanvásárlók és befektetők döntéseit?

Ezen kérdések megválaszolásával igyekszünk betekintést nyújtani a prémium és luxus ingatlanpiac jelenlegi és jövőbeli állapotába, valamint azokba a lehetőségekbe és kihívásokba, amelyekkel ez a szegmens szembesül Magyarországon.

2022-2023: Az előző évek tendenciái

Az elmúlt időszakban a magyar prémium és luxus ingatlanpiaca idomult az ingatlanvásárlók és befektetők változó igényeire és preferenciáira és a normál piacon bekövetkező változások ugyanúgy hatással voltak rá és itt szintén felfele tolták az árszintet. Ez 2023-ban megállt, de erről lejjebb írunk kicsit részletesebben. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a tendenciákat, amelyeket 2022 és 2023 között tapasztaltunk:

 • Bérlési és tulajdonosi kereslet változásai: A COVID-19 pandémia hatására a munkahelyek bezárása és a home office térhódítása meghatározó tényezők voltak a lakáspiac alakulásában. A kereslet csökkent a városi központokban található prémium lakások iránt, mivel a munkavállalók inkább vidéki területeken kerestek lakást a pandémia ideje alatt, ami 2022 végén és 2023-ban már változást mutatott.
 • Az árak és az eladások alakulása: Az árak szempontjából a prémium és luxus ingatlanok piacán némileg stagnáltak az elmúlt évben. Az ingatlanvásárlók óvatosak voltak az áremelkedés miatt, és inkább kivártak, hogy lássák, hogyan alakul az ingatlanpiaci helyzet.
 • Kivándorlás és külföldi befektetők: Növekedett a magyarországi kivándorlás a magasabb jövedelmű rétegek körében, ami befolyásolta az ingatlanpiacot. Ugyanakkor külföldi befektetők továbbra is érdeklődést mutattak a magyar prémium ingatlanok iránt, különösen Budapesten. A következő években főleg most, hogy a törvényi változás ezt elősegíti, ezaz érdeklődés várhatóan kiterjed a többi magyarországi prémium lokációra is. Véleményünk szerint felértékelődhetnek a minőségi, költözésre kész vidéki birtokok vagy kastély típusú ingatlanok.
 • Ökológiai fenntarthatóság és zöld megoldások: Az elmúlt években egyre inkább nőtt az érdeklődés a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentése iránt. Ez a prémium ingatlanok tervezésében és kivitelezésében is megmutatkozott, mivel egyre több épület kapott zöld tanúsítványt és fenntarthatósági elemeket. Ez várhatóan a jövőben méginkább fokozódik és nagyobb teret fog nyerni a magyarországi piacon is.
 • Digitalizáció és technológia: A technológiai fejlődés hatására a prémium ingatlanok is egyre inkább smart home rendszerekkel és egyéb digitális fejlesztésekkel rendelkeznek, amelyek növelik az otthonok kényelmét és hatékonyságát. Amíg ezek eddig leginkább az újépítésű otthonokra volt jellemző, ezeknek a technológiáknak a megjelenése várhatóan fokozódni fog a használt prémium és luxus ingatlanok piacán is.
 • Lakáspiaci verseny: A 2022-2023-as időszakban továbbra is erős verseny jellemezte a prémium és luxus ingatlanok piacát. Ez ösztönözte az ingatlanfejlesztőket és eladókat az innovációra és a magas színvonalú szolgáltatások nyújtására.

Ezek a tendenciák meghatározták az előző évek ingatlanpiaci fejlődését és keresletét a prémium és luxus ingatlanok iránt. Ahogy áttérünk a 2024-es kilátásokra, fontos figyelembe venni ezeket a korábbi tapasztalatokat és tendenciákat.

2024-es várható ingatlanpiaci tendenciák

A 2024-es évben a magyar prémium és luxus ingatlanpiac számos új kihívást tapasztalhat. Az alábbiakban áttekintjük a várható tendenciákat ezen a területen:

 • Növekvő kereslet a luxus ingatlanok iránt: Ahogy a meglévő gazdasági válság és a kedvezőtlen inflációs környezet enyhül, várhatóan úgy fog megnőni a kereslet a kiváló minőségű prémium és luxus lakások iránt. A nagyobb teret kínáló, modern otthonok olyan környezetet teremtenek, amely ideális mind a munkához, mind a szabadidő eltöltéséhez. Ezt erősíti a törvényi változás, amely kedvez az 500.000 euró feletti ingatlanba fektető harmadik országbeli személyeknek is. Ez várhatóan elkezdi felhajtani a prémium és luxus piacot. Ezenkívül várhatóan az egész ingatlanpiaci helyzetre pozitív hatással lesz.
 • A Home office hatása az ingatlantervezésre: Az előző évek  home office térhódítása miatt az ingatlanfejlesztők az otthoni munka kényelmét és hatékonyságát előtérbe helyező terveket dolgoznak ki. Az otthoni irodák, a magas sebességű internetkapcsolat és a távmunka-felkészült infrastruktúra iránti igény továbbra is növekszik.
 • Külföldi befektetők szerepe: A magyar prémium ingatlanok vonzóbbak lesznek a külföldi befektetők számára, amint stabilizálódik a gazdasági helyzet. Ezáltal ezek az ingatlanok nagyobb keresletet fognak generálni a külföldi piacról. Főleg a fent említett új szabályozás miatt, ami lehetővé teszi az EU-n kívülről érkezők számára, hogy vendégbefektetői vízumot kapjanak, amennyiben legalább 500 ezer euró értékben lakóingatlant vásárolnak, vagy minimum 250 ezer eurót fektetnek be a jegybank által nyilvántartott ingatlanalapokba.
 • Fenntarthatóság és zöld tervezés: A fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom csökkentése továbbra is fontos téma az ingatlanfejlesztés terén. Az ökológiai szempontokat figyelembe vevő, zöld ingatlanok iránti kereslet növekedése várható.
 • Digitális technológia és smart home rendszerek: A digitális technológia és a smart home rendszerek terjedése a luxus ingatlanok terén. Az otthonok egyre okosabbak és automatizáltabbak lesznek, ami növeli a kényelmet és a biztonságot. Megnövekedett igénnyel a használt prémium és luxus ingatlan piacon is. Ami előrevetíti, hogy a vásárlók elvárják a technológiai kiépítést vagy előkészítést a használt házak vagy lakások esetén is.
 • Kiváló elhelyezkedés és panoráma: A prémium és luxus ingatlanok vásárlói egyre inkább a kiváló elhelyezkedést és a lélegzetelállító panorámát helyezik előtérbe. A tiszta levegő, az egyszerű hozzáférés és a lenyűgöző panoráma kiemelt szemponttá válik.

Ezen tendenciák és változások alakítják majd a 2024-es magyar és várhatóan a nemzetközi prémium és luxus ingatlanpiacot. Az ingatlanvásárlók és befektetők számára fontos lesz figyelemmel kísérni ezeket a fejleményeket, és alkalmazkodni hozzájuk az értékálló döntések érdekében. Az eladóknak pedig fokozottan figyelniük kell az ingatlanuk ingatlanpiaci megjelenésére.

A prémium és luxus ingatlanok jellemzői

A prémium és luxus ingatlanok kategóriája számos sajátos jellemzőt mutat, amelyek megkülönböztetik őket a többi ingatlantól:

 • Prémium elhelyezkedés: Ezek az ingatlanok általában prémium lokációban találhatók, például városközpontokban, tópartokon, hegyek közelében, a felkapott agglomerációs részeken vagy egyéb kiemelkedő területeken.
 • Nagy terek és modern tervezés: A prémium és luxus ingatlanok kiterjedtebb területet kínálnak, és a modern tervezési elvek alapján épülnek. Nagy belmagasságok, tágas terek és kifinomult belső terek jellemzik őket.
 • Egyedi szolgáltatások: Nemzetközi szinten sok esetben, hazánkban még annyira nem jellemzően. Ezek az ingatlanok olyan egyedi szolgáltatásokat kínálnak, mint például privát uszoda, szauna, személyi szakács vagy 24/7 biztonsági személyzet.
 • Magas minőségű anyagok: A prémium és luxus ingatlanokban magas minőségű anyagok és berendezések találhatók, például márvány, fa, rozsdamentes acél és egyéb prémium anyagok.
 • Belső és külső luxus: Ezek az ingatlanok nemcsak belül, hanem kívül is luxus élményt nyújtanak. Gyönyörű kertek, medencék, teraszok és egyedülálló panoráma teszi őket különlegessé.
 • Egyedi design: A prémium és luxus ingatlanok gyakran egyedi designelemeket és dekorációkat tartalmaznak, amelyek különleges stílus és személyiség jelenítik meg.
 • Fenntarthatóság és zöld iniciatívák: Egyre több prémium ingatlan tartalmaz fenntarthatósági jellemzőket és zöld technológiákat, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyomot.
 • Biztonság és magánszféra: A biztonság és a magánszféra kiemelt fontosságú a prémium ingatlanok vásárlói számára. Zárt közösségek, 24/7 biztonsági szolgálatok és a közösség számára privát területek biztosítják a lakók védelmét.
 • Innovatív technológia: A prémium ingatlanok gyakran felszerelnek innovatív technológiai rendszereket, például okos otthon automatizációt, amely növeli a kényelmet és az élhetőséget.

Ezen jellemzők teszik és tehetik a prémium és luxus ingatlanokat vonzóvá a magyar piacon, és megkülönböztetik őket a többi ingatlantól. Ezek az elemek hozzájárulnak az életminőség és a luxus élmény megteremtéséhez az ingatlanvásárlók és befektetők számára. Ugyanakkor fontos azt is hangsúlyozni, hogy ezek némelyike várható trend és a hazai környezetben kevésbé elterjedt még.

A várható ingatlanpiaci kilátások és kihívások

A 2024-es év a magyar prémium és luxus ingatlanpiac szempontjából dinamikusan fejlődő  lehet és felfutás várható, de számos kihívást is magával hozhat:

 • Árak és kereslet alakulása: Az árak és a kereslet alakulása kulcsfontosságú tényező lesz a piacon. Az ingatlanvásárlók óvatosak lehetnek az áremelkedés miatt, és az ingatlanfejlesztőknek ügyelniük kell az árazásra.
 • Külföldi befektetők és szabályozás: A külföldi befektetők fontos szerepet játszanak a prémium ingatlanpiacban. Azonban a fent említett szabályozási változások, ami leginkább az EU-n kívüli befektetőkre és vásárlókra vonatkozik, várhatóan jelentősen befolyásolni fogják ezt a piacot, ahol méginkább éleződni fog a verseny és kiemelt jelentősege lesz annak, hogy egy ingatlannak milyen a marketingje a prémium és luxus szektorban.
 • Fenntarthatóság: A fenntarthatóság továbbra is fontos téma marad az ingatlanfejlesztés terén. Azok az ingatlanok, amelyek nem fektetnek be zöld technológiákba, veszíthetnek versenyképességükből.
 • Digitális biztonság: Az okos otthon technológia terjedése miatt a digitális biztonság kiemelt fontosságú lesz. A digitális fenyegetések elleni védelemre való nagyobb igény mellett. Kiemelten fontossá válik, hogy a használt ingatlanok piacán már technológiailag előkészítve vagy kiépítve kerüljenek piacra az otthonok.
 • Verseny és innováció: A prémium és luxus ingatlanok területén továbbra is erős verseny várható. Az innováció és az egyedi szolgáltatások nyújtása lehet a siker kulcsa az ingatlanfejlesztések területén, ugyanakkor az eladáskor megnövekszik a szakemberek iránti kereslet, aki képes eladni a várhatóan fokozódó versenyben a piacra kerülő ingatlant.
 • Kiváló lokáció: Az ingatlanok elhelyezkedése, kilátása és környezeti tényezői kulcsfontosságúak lehetnek az ingatlanok népszerűségének növelésében. Az ingatlanoknak könnyen elérhetőnek és infrastruktúrálisan a környezetüknek is kiépítettnek kell lennie.

Végszó

A magyar prémium és luxus ingatlanpiac 2024-ben ígéretes lehetőségeket és kihívásokat rejt magában. Az ingatlanvásárlók és befektetők számára fontos lesz, hogy figyelemmel kísérjék a piaci tendenciákat és alkalmazkodjanak a változó feltételekhez. A fenntarthatóság és a digitális technológia kulcsfontosságú tényezők lehetnek a sikeres ingatlanfejlesztésekben és eladásokban. Azok a projektek, amelyek az egyedi igényekre válaszolnak, és magas minőségű életmódot kínálnak, jó eséllyel prosperálhatnak a prémium és luxus ingatlanpiacon, legyen szó akár használt, akár újépítésű projektekről. Ahogy még jobban kinyílik a világ és csökken a gazdasági depresszió hatása, úgy fog a hazai piac is megnyílni a külföldi vásárlók, befektetők felé. Ugyanakkor a verseny regionálisan is növekedni fog a prémium lokációk és az ott található ingatlanok közt. Ez kiélezett ingatlanpiaci helyzethez vezet. Meg kell jegyezni, hogy amint a verseny mégjobban fokozódik, úgy válik egyre fontosabbá, hogy az ingatlanok a piacon kiváló markettinggel és professzionális módon felkészítve és képviselve jelenjenek meg.

Amennyiben érdekli a magyar prémium és luxus ingatlanpiac világa, és szeretné mélyebben felfedezni a lehetőségeket és kihívásokat, amelyek ezen a területen várnak, ne habozzon további információkért és konkrét ajánlatokért tovább olvasni blogunkat.

Gyakori kérdések

Milyen szerepet játszik az ingatlanpiac Magyarországon? Az ingatlanpiac jelentős szerepet tölt be, különös tekintettel az ingatlanárak növekedésére, ami a prémium és luxus szegmensre is kiterjed.

Hogyan befolyásolta a COVID-19 pandémia az ingatlanpiacot? A pandémia jelentős változásokat hozott, például a home office térhódításával megváltoztatta a vásárlói igényeket és preferenciákat.

Mik a várható tendenciák a prémium és luxus ingatlanok piacán 2024-ben? Növekvő kereslet, a home office hatásának folytatódása, külföldi befektetők aktivitása, és az ökológiai fenntarthatóság iránti érdeklődés növekedése várható.

Milyen tényezők határozzák meg a prémium és luxus ingatlanok piacát? Az elhelyezkedés, modern tervezés, egyedi szolgáltatások, magas minőségű anyagok, és a technológiai fejlesztések jelentős szerepet játszanak.

Milyen kihívásokkal szembesülhet a piac? Az árak és kereslet változása, a külföldi befektetőkkel kapcsolatos szabályozások, a fenntarthatóság és digitális biztonság kérdései jelenthetnek kihívást.

Hogyan befolyásolja a digitalizáció a prémium ingatlanokat? A smart home rendszerek és egyéb digitális fejlesztések növelik az otthonok kényelmét és hatékonyságát, ezzel is emelve az ingatlanok értékét.

Mi a külföldi befektetők szerepe a magyar ingatlanpiacon? A külföldi befektetők jelentős érdeklődést mutatnak, különösen a prémium és luxus ingatlanok iránt, ami fokozza a piaci aktivitást.

Szószedet

Bérlet: Az ingatlanok hosszú vagy rövid távú használatra való kiadására vonatkozik, díj ellenében.

COVID-19 pandémia: Globális egészségügyi válság, ami jelentős hatással volt a gazdaságra és az ingatlanpiacra is.

Digitalizáció: A technológia integrálása a mindennapi életbe, beleértve az ingatlanokat is, például smart home rendszerekkel.

Élhetőség: Az ingatlanok lakhatási kényelmét és minőségét jelöli.

Fenntarthatóság: Környezettudatos építési és üzemeltetési módszerek, amelyek minimalizálják az ökológiai lábnyomot.

Home office: Otthoni munkavégzés, ami az ingatlanpiacra is hatással van, például az otthoni irodák iránti növekvő kereslet révén.

Ingatlanárak: Az ingatlanok piaci értéke, amely változhat a kereslet és kínálat függvényében.

Ingatlanpiac: Az ingatlanok vásárlásával, eladásával és bérbeadásával foglalkozó piac.

Ingatlanvásárlók: Azok a személyek vagy szervezetek, akik ingatlan vásárlását tervezik vagy végrehajtják.

Kereslet: A piaci igény az ingatlanok iránt, ami befolyásolja az árakat és a kínálatot.

Kivándorlás: Az emberek lakóhelyének hosszú távú vagy végleges megváltoztatása, ami befolyásolhatja az ingatlanpiacot.

Külföldi befektetők: Azok a nem helyi személyek vagy szervezetek, akik más országokban fektetnek be ingatlanokba.

Lakáspiaci verseny: Az ingatlanfejlesztők, eladók és bérlők közötti piaci verseny.

Luxus ingatlanpiac: A magas minőségű, kiváló elhelyezkedésű és magas árkategóriájú ingatlanok piaca.

Magas minőségű anyagok: Az építkezésben és belsőépítészetben használt prémium anyagok.

Munkahelyek bezárása: Vállalkozások ideiglenes vagy végleges leállása, gyakran a gazdasági vagy egészségügyi válságok miatt.

Ökológiai fenntarthatóság: A környezeti erőforrások megőrzésére és védelmére irányuló gyakorlatok.

Prémium ingatlanok: A piaci átlag feletti minőséget és kényelmet kínáló ingatlanok.

Rugalmasság: A piaci változásokhoz való alkalmazkodás képessége.

Technológia: Az ingatlanokban alkalmazott modern megoldások és innovációk, mint például az okos otthon rendszerek, amelyek javítják az életminőséget és növelik az ingatlanok értékét.

Trendek: Az ingatlanpiacot befolyásoló aktuális irányzatok, például a fenntartható építési módszerek vagy a home office által generált igények.

Változás: Az ingatlanpiac dinamikájában bekövetkező módosulások, amelyek a gazdasági, társadalmi vagy technológiai fejlődések eredményeként jönnek létre.

Zöld megoldások: Környezetbarát technológiák és építési technikák alkalmazása az ingatlanfejlesztés során, amelyek célja a környezeti hatások minimalizálása.

Értékesítené prémium vagy luxus ingatlanát nézze meg ajánlatunkat, ahol megtudhatja, hogy tudunk segíteni Önnek, a fenti kiemelt szövegrészre kattintva.

Új építésű projektje van? Tegyük meg az első lépést a projekt sikeres piacra dobásához. A hivatkozásra kattintva ismerjék meg, hogyan segíthetünk Önöknek az ingatlanértékesítésben és a projekt megvalósításában. 

Ingatlan vásárlás előtt áll? Ismerje meg, hogyan segíthetünk Önnek megtalálni álmai ingatlanát Magyarországon vagy bárhol a világon.

Díjmentes értékesítési konzultáció miatt vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívjon minket hétköznapokon az alábbi telefonszámon.

Oszd meg és inspirálj másokat!