FAQ

FAQ

Gyakran feltett kérdések

Készen állok arra, hogy ingatlantulajdonos legyek?

Az ingatlantulajdonossá válás nagy lépés, és számos tényezőt kell figyelembe venni. Fontos, hogy pénzügyileg stabil legyél, legyen elég megtakarításod a kezdeti költségekre, mint az előleg és a zárási költségek.

Tovább olvasom

Emellett gondold át, hogy hosszú távon is fenn tudod-e tartani az ingatlant, beleértve a havi jelzálogfizetéseket, a karbantartási költségeket és az esetleges javításokat.

Egy másik fontos szempont az életstílusod és a jövőbeni terveid. Gondold át, hogy hosszú távon ezen a helyen szeretnél-e élni, és hogy az ingatlan megfelel-e az igényeidnek és a családod igényeinek.

Ha mindezeket a tényezőket mérlegelted, és úgy érzed, hogy készen állsz, akkor valószínűleg ideje megtenni az első lépést az ingatlantulajdonossá válás felé. Ha bizonytalan vagy, konzultálj egy pénzügyi tanácsadóval vagy egy ingatlanszakértővel, hogy segítsenek meghozni a legjobb döntést.

Az albérlet vagy a vásárlás a jobb választás?

Ez a kérdés sok ember számára dilemmát jelent, és a válasz attól függ, hogy mi a legjobb az adott egyén vagy család számára. Íme néhány fontos szempontot, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Tovább olvasom

Albérlet előnyei:

 1. Rugalmasság: Az albérlet nagyobb rugalmasságot biztosít, mivel könnyebb és gyorsabb lehet lakóhelyet váltani.
 2. Kisebb kezdeti költségek: Az albérletbe költözéshez általában kevesebb pénzre van szükség előlegként, mint egy ingatlan megvásárlásához.
 3. Karbantartási költségek: Az ingatlan karbantartása és javítása a bérbeadó felelőssége, így ezek a költségek nem a bérlőt terhelik.

Ingatlanvásárlás előnyei:

 1. Befektetés: Az ingatlan vásárlása hosszú távon befektetésnek számít, mivel az ingatlan értéke növekedhet.
 2. Stabilitás: Saját otthon tulajdonlása hosszú távú stabilitást biztosít, és nem kell aggódni a bérleti szerződés megújításával kapcsolatos problémák miatt.
 3. Testreszabás: A saját tulajdonú ingatlant szabadon átalakíthatod és testre szabhatod, hogy megfeleljen az igényeidnek és stílusodnak.

Az albérlet és a vásárlás közötti döntés számos tényezőtől függ, beleértve a pénzügyi helyzetedet, az életstílusodat, a jövőbeli terveidet és a piaci körülményeket. Érdemes megfontolni, hogy hosszú távon melyik opció biztosít nagyobb pénzügyi előnyt és megfelel-e jobban az életed alakulásának.

Ha még mindig bizonytalan vagy, érdemes konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval vagy ingatlanszakértővel, akik segíthetnek a személyes körülményeid alapján meghozni a legjobb döntést.

Mi az a Lender formula?

A hitelezők által használt formula, más néven a hitelezői képlet, az adósság-jövedelem arány (Debt-to-Income Ratio, DTI), amelyet a hitelnyújtók használnak annak meghatározására, hogy egy hitelfelvevő milyen mértékben képes visszafizetni a kölcsönt. A DTI arány segít a hitelezőknek értékelni a hitelfelvevő pénzügyi helyzetét és kockázati szintjét.

Tovább olvasom

A hitelezői formula (DTI arány) kiszámítása:

 1. Számítsd ki a havi adósságkifizetéseidet:
  • Ide tartoznak a jelzáloghitel, az autókölcsönök, a diákhitelek, a hitelkártya-tartozások és minden egyéb rendszeres havi kötelezettség.
 2. Számítsd ki a bruttó havi jövedelmedet:
  • Ez az összes forrásból származó havi jövedelmed, beleértve a fizetést, a bónuszokat, a jutalékokat, és bármely más rendszeres bevételt.
 3. Oszd el a havi adósságkifizetéseidet a bruttó havi jövedelmeddel:
  • A kapott számot szorozd meg 100-zal, hogy megkapd a DTI arányt százalékban.

Képlet:

DTI arány=(Havi adósság kifizetések/Bruttó havi jövedelem)×100

Példa:

 • Havi adósságkifizetések: 1,500 USD
 • Bruttó havi jövedelem: 5,000 USD

DTI arány=(1,500/5,000)×100=30%

Mit jelent a DTI arány?

 • Alacsony DTI arány: Általában 36% vagy alacsonyabb. Ez azt jelzi, hogy a hitelfelvevő pénzügyi helyzete stabil és valószínűleg képes lesz visszafizetni a kölcsönt.
 • Közepes DTI arány: 37% és 43% között. Ez elfogadható, de a hitelezők lehet, hogy szigorúbb feltételeket alkalmaznak.
 • Magas DTI arány: 43% fölött. Ez azt jelzi, hogy a hitelfelvevő pénzügyi helyzete kockázatosabb, és nehezebb lehet hitelt kapni.

A DTI arány fontos szerepet játszik a hitelkérelem elbírálásában, mivel a hitelezők ezt az arányt használják a hitelfelvevő fizetőképességének és kockázati szintjének értékelésére.

Mi az a JTM?
Tovább olvasom

JTM Limitek 2024-ben

 • 600 ezer forint alatti jövedelem esetén:
  • Fedezetlen hitelek: max. 50%
  • Jelzáloghitelek 5 év alatti kamatperiódus: max. 25%
  • Jelzáloghitelek 5-10 év közötti kamatperiódus: max. 35%
  • Jelzáloghitelek 10 év feletti vagy fix kamatozás: max. 50%
 • 600 ezer forint vagy annál magasabb jövedelem esetén:
  • Fedezetlen hitelek: max. 60%
  • Jelzáloghitelek 5 év alatti kamatperiódus: max. 30%
  • Jelzáloghitelek 5-10 év közötti kamatperiódus: max. 40%
  • Jelzáloghitelek 10 év feletti vagy fix kamatozás: max. 60%

Mi a teendő, ha nem elég a jövedelem?

Ha a jövedelem nem elegendő a kívánt hitelösszeghez, lehetőség van adóstárs bevonására vagy a futamidő meghosszabbítására. Az adóstárs jövedelme összeadódik az igénylőével, így magasabb hitelösszeg érhető el.

Mik a DTI és JTM hasonlóságai és különbségei?
Tovább olvasom

Hasonlóságok a DTI és a JTM között:

 1. Céljaik: Mindkét mutató célja a hitelfelvevők eladósodottsági szintjének szabályozása és a pénzügyi stabilitás biztosítása.
 2. Számítás: A DTI és a JTM is a hitelfelvevő jövedelmének arányában határozza meg a maximálisan vállalható havi törlesztőrészletek összegét.
 3. Alkalmazás: Mindkét mutatót a hitelintézetek használják a hitelbírálat során, hogy megállapítsák a hitelfelvevő fizetőképességét.

Különbségek a DTI és a JTM között:

 1. Szabályozás: A DTI egy általánosan használt nemzetközi mutató, míg a JTM egy specifikus magyar szabályozás, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határoz meg.
 2. Határértékek: A JTM konkrét százalékos határértékeket szab meg a különböző jövedelmi szintek és kamatperiódusok alapján, míg a DTI-nél ezek az értékek nemzetközi szinten változhatnak.
 3. Alkalmazás részletei: A JTM részletes előírásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a különböző jövedelmi kategóriák és hitel típusok esetén mekkora lehet a maximálisan vállalható törlesztőrészlet aránya.
Mit nézzek meg egy ingatlan vásárlás előtt?

Otthonkereséskor számos fontos tényezőt érdemes figyelembe venni, hogy biztosan megtaláld az ideális ingatlant. A helyszín, a környék, az ingatlan mérete és állapota mind befolyásolják a döntést. Emellett fontos a költségvetés és a jövőbeli igények is.

Tovább olvasom

Szempontok ingatlan vásárlás előtt:

 1. Helyszín: Közelség munkahelyhez, iskolákhoz, szolgáltatásokhoz és tömegközlekedéshez.
 2. Környék: Biztonság, zajszint, közösségi hangulat és jövőbeni fejlesztési tervek.
 3. Méret és elrendezés: Hálószobák, fürdőszobák száma és az alapterület. Győződj meg róla, hogy az elrendezés megfelel az életstílusodnak.
 4. Állapot: Az ingatlan kora, szükséges javítások és a főbb rendszerek (fűtés, víz, elektromos) állapota.
 5. Költségvetés: Teljes költség, beleértve a jelzálogot, adókat, biztosítást és karbantartást.
 6. Viszonteladási érték: Ingatlan értéknövekedési potenciálja.

További tippek:

 • Jövőbeli igények: Gondolj a hosszú távú tervekre, mint például családbővítés.
 • Kültéri terület: Kert mérete, magánélet és kertépítési lehetőségek.
 • Tárolás: Elegendő tárolóhely megléte.
Szükségem van otthonbiztosításra?

Az otthonbiztosítás nagyon fontos, mert védelmet nyújt az ingatlanod és annak tartalma számára különböző kockázatok ellen, például tűz, lopás, természeti katasztrófák vagy vandalizmus esetén. Az otthonbiztosítás segíthet fedezni a javítási vagy újjáépítési költségeket, valamint a bent lévő tárgyak cseréjének költségeit.

Tovább olvasom

Szempontok az otthonbiztosítás mellett:

 1. Pénzügyi védelem: Jelentős károk esetén segít megelőzni a pénzügyi nehézségeket.
 2. Béke és biztonság: Biztos lehetsz abban, hogy ingatlanod és értéktárgyaid védve vannak.
 3. Kiegészítő fedezetek: Olyan opciók is elérhetőek, mint a felelősségbiztosítás, amely fedezheti az ingatlanon bekövetkező baleseteket.

Mikor érdemes otthonbiztosítást kötni?

 • Ingatlanvásárláskor: Sokan nem is kapnak jelzáloghitelt otthonbiztosítás nélkül.
 • Bérléskor: A bérlői biztosítás is fontos lehet, mivel a bérbeadó biztosítása általában nem terjed ki a bérlő személyes tárgyaira.

Mit kell figyelembe venni a biztosítás megkötésekor?

 • Fedezet típusa és mértéke: Győződj meg róla, hogy a biztosítás minden fontos elemet lefed.
 • Költségek és díjak: Hasonlítsd össze a különböző biztosítók ajánlatait, hogy a legjobb ár-érték arányt kapd.
 • Kiegészítő szolgáltatások: Érdemes megvizsgálni, milyen extra szolgáltatásokat kínál a biztosító, például sürgősségi javításokat vagy ideiglenes lakhatást káresemény után.

Az otthonbiztosítás hosszú távon pénzt és stresszt spórolhat meg, mivel egy váratlan esemény esetén jelentős anyagi védelmet nyújt.

Mi az az ingatlan adásvételi szerződés?

Az ingatlan adásvételi szerződés egy jogilag kötelező érvényű dokumentum, amely rögzíti a vevő és az eladó közötti megállapodást az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról. A szerződés részletezi az ingatlan adatait, a vételárat, a fizetési feltételeket, valamint az átadási és átvételi időpontokat. Az ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott szerződés biztosítja, hogy mindkét fél jogai és kötelezettségei védve legyenek, és az ügylet megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

Tovább olvasom

Főbb elemei:

 1. Ingatlan adatai: Cím, helyrajzi szám, tulajdoni lap adatai.
 2. Vételár: Fizetési mód és ütemezés.
 3. Átadás-átvétel időpontja: A birtokbaadás időpontja.
 4. Jogok és kötelezettségek: Mindkét fél jogainak és kötelezettségeinek rögzítése.
 5. Tehermentesítés: Az ingatlan mentesítése mindenféle terheléstől (például jelzálog, haszonélvezet).
 6. Szavatosság és garanciák: Az eladó által vállalt szavatosságok és garanciák az ingatlan állapotára vonatkozóan.
 7. Fizetési ütemezés: A vételár részletekben történő fizetése, ha releváns.
 8. Egyéb kikötések: Bármilyen további feltételek és kikötések, amelyeket a felek fontosnak tartanak.

Miért fontos?

Az ingatlan adásvételi szerződés a legfontosabb dokumentum az ingatlan adásvételi folyamatában, mert biztosítja mindkét fél jogainak védelmét és az ügylet jogszerűségét. Az ügyvédi ellenjegyzés garantálja, hogy a szerződés megfelel a jogszabályoknak, és hogy a tulajdonjog átruházása hivatalosan és biztonságosan megtörténik.

Mi az előzetes hitelbírálat?

Az előzetes hitelbírálat egy előzetes értékelés, amelyet a hitelező végez annak megállapítására, hogy mekkora összeget tudsz kölcsönvenni egy jelzáloghitelre. A folyamat során a hitelező áttekinti a pénzügyi helyzetedet, beleértve a hitelképességedet, jövedelmedet, adósságaidat és vagyonodat. Ez segít tisztábban látni a költségvetésedet és megmutatja az eladóknak, hogy komoly és hitelképes vásárló vagy.

Tovább olvasom

Az előzetes hitelbírálat során a hitelező a következőket vizsgálja:

 1. Hitelképesség: Hitelpontszám és hiteltörténet.
 2. Jövedelem: Munkabér, vállalkozói jövedelem, egyéb bevételek.
 3. Adósságok: Jelenlegi tartozások, mint például hitelkártya-egyenlegek és más kölcsönök.
 4. Vagyon: Megtakarítások, befektetések, ingatlanok és egyéb vagyontárgyak.

Miért fontos az előzetes hitelbírálat?

 • Költségvetés meghatározása: Segít meghatározni, mennyit engedhetsz meg magadnak költeni egy ingatlanra.
 • Eladók számára meggyőző: Az előzetes hitelbírálattal rendelkező vásárlók komolyabbnak és hitelképesebbnek tűnnek az eladók szemében.
 • Gyorsabb ügyintézés: Felgyorsíthatja a hitelfolyamatot, amikor megtalálod a megfelelő ingatlant.

Hogyan zajlik az előzetes hitelbírálat?

 1. Pénzügyi adatok benyújtása: Adóbevallások, bérjegyzékek, bankszámlakivonatok.
 2. Kreditellenőrzés: A hitelező ellenőrzi a hitelképességedet.
 3. Értékelés: A hitelező meghatározza, mekkora hitelösszegre vagy jogosult.

Az előzetes hitelbírálat nem garantálja a hitelt, de növeli a sikeres hitelkérelem esélyét, amikor ingatlant találsz.

Készen állok az albérletbe költözésre?

Az albérletbe költözés jelentős döntés, amely alapos megfontolást igényel. Fontos, hogy pénzügyileg stabil legyél, rendelkezésre álljanak a szükséges megtakarítások, és biztos munkahelyed legyen. Emellett gondold át hosszú távú terveidet és életstílusodat, hogy az albérlet megfelel-e az igényeidnek és jövőbeli céljaidnak.

Tovább olvasom

Íme néhány szempont, amelyet érdemes figyelembe venni:

 1. Pénzügyi stabilitás: Van-e elegendő megtakarításod a kaucióra, az első havi bérleti díjra és esetleges egyéb költségekre?
 2. Havi jövedelem: Képes vagy-e rendszeresen fizetni a bérleti díjat és az egyéb havi kiadásokat (rezsi, közlekedés, élelmiszer)?
 3. Hosszú távú tervek: Terveid között szerepel-e a jelenlegi munkahelyed, tanulmányaid befejezése vagy más jelentős változás?

Pénzügyi stabilitás:

 • Megfelelő jövedelem: A jövedelmed elegendő legyen a havi bérleti díj és egyéb kiadások fedezésére.
 • Megfelelő hitelképesség: Egyes bérbeadók hitelképességi ellenőrzést végeznek, ezért fontos, hogy jó hiteltörténettel rendelkezz.
 • Megtakarítások: Legyen elegendő megtakarításod a kaucióra és az első havi bérleti díjra.

Egyéb szempontok:

 • Stabil munkahely: Biztos és stabil munkahellyel rendelkezel, amely fedezi a bérleti díjat és az egyéb kiadásokat.
 • Felkészültség a váratlan kiadásokra: Képes vagy kezelni a váratlan kiadásokat, mint például a javítási költségek vagy az orvosi számlák.
 • Életstílus és jövőbeli tervek: Az albérlet megfelel az életstílusodnak és jövőbeli terveidnek, például a munkaváltásnak vagy a továbbtanulásnak.

Ha ezeknek a szempontoknak megfelelsz, akkor valószínűleg készen állsz arra, hogy albérletbe költözz. Az alapos tervezés és a pénzügyi stabilitás kulcsfontosságú az albérleti élet sikerességéhez.

Hogyan tegyek ajánlatot?

Az ingatlanvásárlás során az ajánlattétel meghatározása kulcsfontosságú lépés. Az ajánlatod megfogalmazásakor több tényezőt is figyelembe kell venned, mint például a piaci viszonyokat, az ingatlan állapotát, és az eladó által kért árat. Emellett fontos, hogy reális és versenyképes ajánlatot tegyél, amely figyelembe veszi a saját költségvetésedet és az ingatlan valós értékét.

Tovább olvasom

Szempontok az ajánlattételhez:

 1. Piaci viszonyok: Tájékozódj az aktuális ingatlanpiaci helyzetről és a környék árait figyelembe véve tedd meg az ajánlatodat.
 2. Ingatlan állapota: Vizsgáld meg az ingatlan állapotát, és vedd figyelembe a szükséges javításokat és felújításokat.
 3. Költségvetés: Határozd meg, mennyit tudsz és hajlandó vagy költeni, beleértve az egyébb költségeket is, mint a zárási költségek, jutalékok, biztosítás és adók.

További tippek:

 • Előzetes hitelbírálat: Szerezd be az előzetes hitelbírálatot, hogy biztosítsd a hitelképességedet és versenyképesebb ajánlatot tehess.
 • Rugalmas feltételek: Légy rugalmas a zárási dátum és egyéb feltételek tekintetében, hogy vonzóbbá tedd az ajánlatodat az eladó számára.
 • Szakszerű segítség: Konzultálj velünk, mert mi segíthetünk az ajánlat megfelelő kialakításában és a tárgyalásokban.

Az ajánlattétel egyensúlyozás a versenyképes ár és a saját pénzügyi helyzeted között, ezért fontos, hogy jól informált döntést hozz.

Mi az a kizárólagos szerződés?

Az ingatlanos kizárólagos szerződés biztosítja, hogy csak egy ügynök kezelje az eladást vagy bérlést. Ez jó az eladónak, mert az ügynök elkötelezettebb, több erőforrást fektet a marketingbe,

Tovább olvasom

A kizárólagos szerződés előnyei

1. Fókuszált és elkötelezett szolgáltatás

Az ingatlanközvetítő, aki kizárólagos szerződést köt, nagyobb figyelmet és erőforrásokat fordít az ingatlan értékesítésére. Tudván, hogy ő az egyetlen közvetítő, az ügynök motiváltabb lesz a lehető legjobb eredmény elérésére.

2. Professzionális marketing

Az exkluzív szerződés biztosítja, hogy az ingatlan professzionális marketingkampányban részesüljön. Az ingatlanközvetítő gyakran befektet a legjobb fotók, videók, hirdetések és egyéb marketinganyagok elkészítésébe, mivel biztos lehet benne, hogy a befektetése megtérül.

3. Egységes kommunikáció

A kizárólagos szerződés alatt az ingatlannal kapcsolatos kommunikáció egyetlen ponton keresztül történik. Ez csökkenti az információs zavarokat és biztosítja, hogy minden érdeklődő ugyanazokat az információkat kapja, ami növeli a hitelességet és a bizalmat.

4. Idő- és energiatakarékosság

Az ingatlantulajdonos számára időt és energiát takarít meg, mivel nem kell több ingatlanközvetítővel kapcsolatot tartania, koordinálnia és találkozókat szerveznie. Az összes kommunikáció és szervezési feladat egy közvetítőre korlátozódik, ami egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a folyamatot.

5. Gyorsabb értékesítés

A kizárólagos szerződés általában gyorsabb értékesítést eredményezhet. Az ingatlanközvetítő elkötelezett a lehető legjobb ár elérésére és a gyors értékesítésre, mivel a jutaléka ettől függ. Emellett a professzionális marketing és az egységes kommunikáció is hozzájárul a gyorsabb és zökkenőmentesebb eladáshoz.

6. Jobb ártárgyalások

Az ingatlanközvetítő, aki kizárólagos megbízást kapott, erősebb tárgyalási pozícióban van, mivel nem kell más közvetítőkkel versenyeznie. Ez lehetővé teszi, hogy az ingatlan tulajdonosa számára a lehető legjobb árat érje el.

A kizárólagos vagy exkluzív szerződés számos előnnyel jár mind az ingatlantulajdonos, mind az ingatlanközvetítő számára. A fókuszált szolgáltatás, a professzionális marketing, az egységes kommunikáció és a hatékonyabb folyamatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ingatlan gyorsabban és jobb áron keljen el. Ha Ön is ingatlan eladásán gondolkodik, érdemes megfontolni egy exkluzív szerződés kötését egy megbízható ingatlanközvetítővel.

+36-30-885-8782

Segítünk az ingatlanügyleteiben!

Legyen vétel, eladás vagy akár bérlet, segítünk Önnek abban, hogy az ingatlanügylet simán és gördülékenyen menjen!